Csak környezettudatosan!

A Mozdulj a klímáért! kampány szervezői idén az almát és a kerékpárt választották az akcióhét jelképeinek. Az előbbivel a helyi, egészséges termékekre kívánják felhívni a figyelmet, az utóbbival a környezetkímélő közlekedésre. Az Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet, tanárai igyekeznek olyan szemlélettel nevelni a tanulókat, hogy érzékenyé tegyék őket a klíma és a Földünk megőrzésének ügyére. Nem véletlen, hogy iskolánk büszkén viseli az „ökoiskola” címet. Nem lehetett így kérdés számunkra, hogy csatlakozunk a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség idei kiírásához is.

 

Végrehajtottuk a kötelező feladatot, vagyis alsós diákjaink összeálltak almaformát képezni.

 

 

 

 

A felhívásnak a kiscsoportos, szabadon választható feladatai közül iskolánk 3. b osztálya a „Saláta” feladatot hajtotta végre, vagyis zöldség- és gyümölcssalátát készített.

Az osztály tanulói 3-4 fős teamekben tevékenykedtek. Voltak, akik a zöldségeket dolgozták fel, voltak, akik a gyümölcsöket hozták ehető formába. Mindenki hámozott, szeletelt, aprított. Volt, aki a magházat távolította el az almából. Eltérő ütemben haladtak a gyerekek, így ha valaki elkészült a feladatával, segített a többieknek. Fontos része volt a foglalkozásnak az eszközök megtisztítása, a takarítás. Természetesen végül örömmel és közösen fogyasztották el a gyerekek a maguk készítette zöldség- és gyümölcssalátát. Mindeközben megbeszéltük, hogy miért fontosak ezek a táplálékok a szervezetünk számára, és miért tekintjük őket egészségesnek.