Kőbányai Pedagógiai Napok

Az évente megrendezésre kerülő Kőbányai Pedagógiai Napok rendezvénysorozatban intézményünk immár hagyományosan két bemutató órával vesz részt, melyeket évről évre egyre nagyobb érdeklődés kísér. Ezt igazolja az órák látogatására jelentkezők növekvő száma.
Ebben az évben Demeter Mária harmadik osztályával egy nem hagyományos Matematika órát mutatott be, melynek címe:

Nyírd ki ezt a Matek órát!

Az óra elsődleges célja a tantárgyi ismeretek elsajátításához szükséges képességek fejlesztése volt, melyet a pedagógus játékos formában, élménypedagógiai módszerek felhasználásával valósított meg. A gondolkodás-, a figyelem- és emlékezetfejlesztés mellett a közösségfejlesztés is végigkísérte az óra menetét. Volt labdázás, papírrepülőzés, galacsindobálás, passzolgatás, légycsapó játék, szív rajzolás és osztogatás – ez a sokféle, a gyerekek számára érdekesebbnél érdekesebb    tevékenységforma biztosította, hogy valamennyi gyerek jó kedvvel, aktívan dolgozzon egész idő alatt. A tanulók, akik értékelőlapon nyomon követhették saját teljesítményüket, rendkívüli módon igyekeztek megszerezni valamennyi pontot. Az óra menetét a gyerekek a táblára kitett szókártyák alapján is nyomon követhették. A feladatok utasításait közösen értelmezték, majd az önálló munka után az ellenőrzés is közösen történt, több érzékszervet is bevonva, nemcsak hallhatták, de látták is a projektoron kivetített jó megoldást. Marcsi néni mindenkit dicsért, egy szóval, egy mosollyal, simogatással, ugyanakkor megkövetelte a fegyelmet, a feladatvégzésre szánt idő és a szabályok betartását. Talán nemcsak nekem fordult meg a fejemben óra közben többször a gondolat, hogy szeretnék köztük lenni és együtt játszani velük!
Ladányi Attila az ötödik osztályosoknak tartott Testnevelés órát, melynek témája az IKT eszközök felhasználási lehetősége volt. A pedagógus a Fat Cat Workout edzésprogramot és a Jitter Bug applikációt projektoron kivetítve használta a tanórán. Ezek a rendkívül érdekes feladatok az izomerő és az állóképesség fejlesztése mellett a labdás ügyesség és a szem-kéz koordináció fejlesztését is szolgálták. Az IKT eszközök mellett a Testnevelés órákon használt egyéb eszközök is megjelentek: tányérbója, szivacslabda, koordinációs létra. A gyerekek ezen az órán is fegyelmezetten és aktívan dolgoztak.
A bemutató órák utáni megbeszéléseken a jelenlévők pozitívan értékelték a látottakat. Valamennyi látogató megkapta az óravázlatokat, így a látott ötleteket saját osztályaikban is megvalósíthatják az elkövetkező időszakban.
Természetesen nemcsak hozzánk jöttek látogatók, a mi iskolánkból is sokan elmentek más intézmények bemutató óráira, ahonnan pozitív tapasztalatokat szerezve, sok jó ötlettel gazdagodva tértek vissza kollégáink.
 
Írta: Boronkay Zsuzsa