Ünnepi projektnap

A nevelőtestület a tanév elején az éves munkaterv kialakításánál megbeszélte, hogy ebben a tanévben az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról való megemlékezést nem ünnepi műsor megtartásával, hanem projektnap keretében valósítjuk meg.
A tervezés során olyan programok kerültek be, amelyek egyrészt életkoronként, másrészt a várható időjárásnak megfelelően lettek kialakítva.
Az alsó tagozatosoknak emlékművek, a Pilvax kávéház és a Nemzeti Múzeum felkeresése, illetve diafilm megnézése, ebből képregény készítése, daltanulás, csákó készítés, honvéd egyenruhák és fegyverek színezése volt a feladat.
A felső tagozatosok is felkereshettek egy-egy forradalmi helyszínt, feladatlapot töltöttek ki, és gondolatgyűjtőket készítettek, melyeken rendszerezhették a forradalommal kapcsolatos ismereteiket.
A 2. b osztály a Pilvax kávéházhoz ment, megbeszélték, hogy miért volt fontos forradalmi helyszín ez az épület. Az ötödik a osztályosok a XVIII. kerületben található emlékművet nézték meg, a hatodikosok a Fiumei úti sírkertben látogatták meg a korszak ismert politikai szereplőinek, katonai vezetőinek síremlékeit.
A 8.b osztály tanulói Isaszegre mentek, ahol a Honvéd-emlékművet és a katonasírokat nézték meg. Azok az alsós osztályok akik az iskolában maradtak, az ünnephez kapcsolódóan kézműveskedtek, mesét olvastak, dalt tanultak, rajzoltak. A hetedik és 8. a osztály kitöltötte a feladatlapot, majd a számítógépen kapott gondolatgyűjtőkön összegezték a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos ismereteket. Ezekből gondolattérképet készítettek az aulába, hogy az iskola minden tanulója megismerhesse a forradalomban résztvevők nevét, a legfontosabb helyszíneket és eseményeket, a csaták helyszíneit, a hadvezérek nevét és az ezzel kapcsolatos irodalmi, zenei és képzőművészeti alkotások közül néhányat. Miután ezzel is elkészültek, a nyolcadikosok még megnézhették a 80 huszár című filmet is, mely hiteles forrásokat feldolgozva állít emléket a forradalomnak.
A programokon az osztályok fényképeket is csináltak, melyek az elkészített alkotásokkal, rajzokkal, és feladatlapokkal együtt az aulában kerültek elhelyezésre. Az ott kialakított emlékfalat a tanulók március 14-ig láthatják.  

 

Írta: Boronkay Zsuzsa